επικαιροτητα
Η τακτική ανάλυση του Liverpool-Man.City
Ο Νίκος Γεωργόπουλος σας βάζει σε κλίμα ενόψει του ντέρμπι ανάμεσα στην Liverpool με την Manchester City και παρουσιάζει την τακτική ακολουθία των δύο ομάδων.
Επόμενος αντίπαλος η City του Pep Guardiola. Ενός προπονητή με αυστηρή φιλοσοφία. Κυκλοφορούμε τη μπάλα, κυκλοφορούμε τη μπάλα, κυκλοφορούμε τη μπάλα.Μπορεί να κουραστεί ο θεατής αλλά θα κουραστεί και ο αντίπαλος. Θα έχουμε καλυτερες πιθανότητες να ελευθερώσουμε παίκτη που έχει χαθεί σε αυτό το υπομονετικό χτίσιμο και θα είναι στην πλέον ευνοική θέση από όλους τους υπόλοιπους.
Ήδη διακρίνεται μία θεμελιώδης διαφορά από το ποδόσφαιρο του Jurgen Klopp και της Liverpool. Και το ποδόσφαιρο του Klopp περιλαμβάνει κατοχή μπάλας. Και μάλιστα πολύ προσεγμένη και μελετημένη θα λέγαμε κατοχή. Ωστόσο η κατοχή της μπάλας για τον προπονητή της Liverpool δεν είναι αυτόσκοπος. Αντίθετα, πολύ συχνά θα δει κάποιος τη Liverpool μετά από 4-5 κοντινές πάσες να παίζει μακρινή πάσα για να ελευθερώσει χώρο, παίκτες και σπριντ. Διότι το ποδόσφαιρο του Jurgen Klopp δεν αποσκοπεί να βρει τον παίκτη που θα βρίσκεται στην καλύτερη θέση αλλά αντίθετα να τρέχει παράλληλα η ομάδα με πολλούς παίκτες ή και σε set παιχνίδι να έχει πάρα πολλούς παίκτες στην περιοχή. Όποιοι, λοιπόν, διακρίνουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στα δύο μοντέλα αυτά καλύτερα θα ήταν να ανιχνεύσουν πρώτα τον διαφορετικό πυρήνα σκέψης των δύο αρχιτεκτόνων.
Η διάκριση αυτή ήταν η εισαγωγή στην τακτική ανάγνωση του παιχνιδιού αλλά θα μας βοηθήσει να διαβάσουμε καλύτερα και το παιχνίδι των «Πολιτών». Εκ πρώτης όψεως η City αγωνίζεται με ένα 4-1-4-1. Μόνο εκ πρώτης όμως όψεως διότι οι ομάδες του Guardiola σε κάθε ματς αναπτύσσουν ποικίλα γεωμετρικά σχήματα με τις τοποθετήσεις και την παράταξη τους αλλά αυτή είναι η εντολή. Συνεχής κίνηση, πολλοί ρόλοι σε πολλούς παίκτες. Έτσι, όταν ξεκινά η επίθεση πολλές φορές (όταν υπάρχει σχήμα με 4 θεωρητικά στην άμυνα) θα δούμε ένα ιδιόρρυθμο 2-1-4-2-1. Η μπάλα θα ακουμπήσει πρώτα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς ή στον Fernandinho που είναι πάντα ακριβώς μπροστά τους. Στη συνέχεια οι δύο ακραίοι μπακ θεωρητικά πάντα ή οι 2 μπακ χαφ (όταν ξεκινά με 3 στην άμυνα και έχει γίνει αρκετές φορές από τον Οκτώβριο και μετά) συγκλίνουν πάντα προς το κέντρο. Τότε και οι δύο κεντρικοί χαφ παίρνουν μέτρα για να τραβήξουν μέτρα τη medium block αμυνόμενη ζώνη στο χώρο του κέντρου και τότε οι δύο παίκτες που βρίσκονται πίσω από τον επιθετικό ανοίγονται πλάγια για να λάβουν μπάλα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εδώ διότι όταν λάβουν τη μπάλα οι παίκτες που θα ξεμαρκαριστούν στο πλάι ενδέχεται να παίξουν άμεσα μακρινή ενδιάμεση πάσα στην πλάτη της άμυνας, κάτι που έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές.
Το παιχνίδι της City χαρακτηρίζεται από πάρα πολλές αλλαγές της μπάλας ακόμη και πολύ κοντινές. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρει το παιχνίδι σταδιακά μόνο στο μισό του αντιπάλου και εκεί ψάχνει υπομονετικά να βρει την κατάλληλη πάσα. Ο μέσος όρος κατοχής στο 61% είναι δείγμα του πόση ώρα κρατούν τη μπάλα στα πόδια τους οι επερχόμενοι μας αντίπαλοι. Αξίζει προσοχή η συχνότητα που ακουμπά η μπάλα στον De Bruyne και η επένδυση του στην ικανότητα στο ένας εναντίον ενός αλλά και να σουτάρει από κάθε μεριά του γηπέδου. Δεν είναι όμως μόνο ο Βέλγος από τα πλάγια αλλά και η αρέσκεια του Guardiola να επιτίθενται από τα άκρα. Επικίνδυνα over lap αλλά και γρήγορες εναλλαγές μπακ και εξτρέμ είναι συχνά πυκνά ικανά να αποπροσανατολίσουν ακόμη και καλά οργανωμένες άμυνες. Καίρια επομένως σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού η αλληλοκάλυψη που θα δείξουν τόσο ο Mane και ο Firmino όσο και οι Wijnaldum και Lallana κατά πάσα πιθανότητα.
Ας δούμε όμως και πως θα συμπεριφερθεί η ομάδα του Καταλανού τεχνικού χωρίς τη μπάλα στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει την επιθετική ορμή των γηπεδούχων. Πιστεύουμε πως θα υιοθετηθεί μία προσέγγιση όπως και στο ματς με την Chelsea που για ένα τουλάχιστον ημίχρονο ήταν αποτελεσματική. Δηλαδή, όταν το παιχνίδι θα μεταφέρεται σταδιακά στο αμυντικό τρίτο των φιλοξενούμενων ή πρώτη γραμμή άμυνας θα αποτελείται από 5 ή 6 παίκτες. Αυτό θα κριθεί από το αν θα επιλεγεί σχήμα με αμυντική τετράδα στη θεωρία (οπότε ο Fernandinho θα είναι τρίτος κεντρικός αμυντικός) ή αν θα επιλεγεί σχήμα με τρεις αμυντικούς όπου ο Fernandinho θα καλύπτει σαν κεντρικός αμυντικός τις overplay άμυνες συνήθως του Nicolas Otamendi και οι δύο μπακ χαφ ουσιαστικά θα γίνονται υπό συνθήκες ακραίοι αμυντικοί. Ένα κομμάτι του γηπέδου που δεν απειλείται τόσο η City, δηλαδή σε low block παράταξη.
Aντίθετα, η Liverpool πρέπει να χτυπήσει στο πρέσσινγκ δεύτερου χρόνου να κλέψει δηλαδή μπάλες στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Για καλή τύχη της Liverpool, μία σπουδαία αδυναμία της City, δηλαδή τα κενά διαστήματα και η επιστροφή όταν χάσει τη μπάλα σε κρίσιμα σημεία, είναι το δικό της ατού. Το gegenpressing όπως μάθαμε να λέμε το counter pressing των ομάδων Klopp ώστε να τρέξουν αμέσως στην κόντρα με πολλούς παίκτες «σκοτώνοντας» τον αντίπαλο στους κενούς χώρους. Η City έχει δεχθεί πάρα πολλά γκολ χάνοντας τη μπάλα και πληρώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ των τελευταίων τριών αμυνόμενων παικτών αλλά αν θέλετε και την προσωπική μας εκτίμηση και την εμμονική της τάση να παίξει τεχνικό οφσάιντ. Ειδικά αν χάσει τη μπάλα με την άμυνα της ψηλά όπως έπαθε στο King Power Stadium πρόσφατα δεν αποκλείεται να ξυπνήσουν ξανά φαντάσματα…Leicester. Ειδική μνεία θα κάνουμε στον Kolarov. Με τον Stones να τραυματίζεται στο παιχνίδι με τη Hull και να είναι εξαιρετικά αμφίβολος, ο Σέρβος θα κληθεί ξανά να καλύψει θέση κεντρικού αμυντικού. Σίγουρα, όμως, ο Klopp θα είδε πόσο εξέθεσε ο Antonio Conte και η Chelsea τις αδυναμίες του Σέρβου και αναμένουμε να χτυπήσει εκεί. Και αναμένουμε να χτυπήσει πολύ και με τον Clyne αλλά και τον Mane. Όσοι έχετε δει αρκετά ματς της Liverpool θα δείτε πως μόλις κλέψει τη μπάλα στο χώρο του κέντρου αφού κυκλοφορήσει τη μπάλα μεταξύ 3-4 παικτών ψάχνει την κόντρα και με αλλαγή παιχνιδιού για να εκμεταλλευτεί τα εξαιρετικά ανεβάσματα και τις επιταχύνσεις των δύο προαναφερθέντων παικτών. Χωρίς αμφιβολία είναι μία φάση που μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι στο συγκεκριμένο ματς.
Η λογική λέει πως ο Pep δεν θα ρισκάρει έχοντας την άμυνα του για μεγάλα διαστήματα αρκετά ψηλά διότι αυτή η Liverpool στην μέρα της μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα οποιαδήποτε ομάδα στους κενούς χώρους. Αλλά η μάχη μεταξύ της λογικής αλλά και της πεισματικής προσκόλλησης στην αγωνιστική φιλοσοφία εκ μέρους του Καταλανού είναι αμφίβολο που θα κατέληγε. Αξίζει να προσθέσουμε και το ρόλο που ίσως παίξει το γεγονός πως η ομάδα από το Manchester σε αρκετά παιχνίδια μετά το 70ο λεπτό φάνηκε να μένει από δυνάμεις ενώ αντίθετα η ομάδα του Klopp είναι αυτή με τα περισσότερα σπριντ στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα χιλιόμετρα σε απόσταση αλλά και αυτή που σε αρκετά ματς έχει παίξει μέχρι και το 80-85 με πόδια μόνο στο γκάζι. Το στοιχείο αυτό με τις δύο ομάδες ευρισκόμενες ανάμεσα σε 3 παιχνίδια μέσα σε 6 μέρες ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο μετά από κάποιο χρονικό σημείο.
Κλείνοντας, εκτιμούμε πως θα δούμε ένα ματς όπου η φωτιά θα πολεμηθεί με φωτιά. Η επιστροφή του Aguero σίγουρα θα ενδυναμώσει μία «χλωμή» επίθεση εν τη απουσία του (έχει γαρ ήδη σημειώσει 17 τέρματα έως τώρα ο Αργεντινός). Από την άλλη έχουμε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 45 τέρματα ήδη. Κοινό σημείο των δύο ομάδων πως είναι καταδικασμένες, όποιος και να είναι ο αντίπαλος να υπηρετούν την ίδια φιλοσοφία και το ίδιο στυλ υπό τον ίδιο εξαντλητικό ρυθμό. Κάτι που έως ένα σημείο μειώνει τις σκοπιμότητες και είναι προάγγελος ενός σπουδαίου παιχνιδιού!
Καλή απόλαυση σε όλους και ευχές για ένα έτος γεμάτο υγεία και χαρά! Χρόνια πολλά!
← Previous Story Εκτός ο Matip με Manchester City
Next Story → Η ανασκόπηση της χρονιάς για την Tottenham