Το Brexit συνεχίζει να προβληματίζει & μάλιστα έντονα τις ομάδες της Premier League…
Γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
πηγή: http://omada.reporter.com.cy/
Έντονος προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει στις ομάδες της Premier league σχετικά με το Brexit και ιδιαίτερα με τις μετεγγραφές και γενικά τις μετακινήσεις και αγορές παλιών και νέων ποδοσφαιριστών.
Το περίφημο ρολόι «Μπιγκ Μπεν» δεν πρόκειται φυσικά να κτυπήσει γι αυτό , αλλά τα κουδούνια συναγερμού χτυπάνε για την αναχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ που ουσιαστικά ξεκίνησε από την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου του 2020. Η ημέρα αυτή σήμανε λήξη και για το 2ο μετεγγραφικό παζάρι της νέας χρονιάς.
Μάλιστα η ηγεσία της Premier league θέλει να αυξήσει την ποσόστωση των ποδοσφαιριστών που μετακινούνται στην Αγγλία από 8 που είναι τώρα σε 12. Οι Βρετανικοί σύλλογοι γνωρίζουν πως θα χάσουν από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους πολλά νέα ταλέντα, λόγω των κανονισμών της FIFA, που τους απαγορεύει πλέον να μπορούν να εντάσσουν στο δυναμικό τους ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών.
Οπότε θα πρέπει να ξεχάσουν ανάλογες περιπτώσεις που είχαν συμβεί στο παρελθόν όπως για παράδειγμα όταν είχαν αποκτήσει τα σημερινά αστέρια, όπως ο Ισπανός , Σέσκ Φάμπρεγας ή ο Γάλλος, Πολ Πογκμπά.
Η FIFA απαγορεύει τις διεθνείς μεταφορές για ποδοσφαιριστές ηλικίας κάτω των 18 ετών, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις. Όμως, ο παγκόσμιος φορέας παραχωρεί απαλλαγή στους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, διότι, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι ποδοσφαιριστές και άλλοι εργαζόμενοι ηλικίας έως 16 ετών επιτρέπεται να μετακινηθούν πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως εγχώριος για τους σκοπούς των αγγλικών συλλόγων σύμφωνα με τους κανόνες της UEFA, ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να περάσει 3 χρόνια στις ακαδημίες ενός αγγλικού συλλόγου πριν να συμπληρώσει τα 21 του έτη.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Φάμπρεγας , ο οποίος εντάχθηκε στην Άρσεναλ στα 16 του , ταξινομήθηκε ως εγχώριος κατά τη διάρκεια των μετακίνησής του στους «κανονιέρηδες» παρ όλο που ήταν Ισπανός.
Ανάλογο παράδειγμα ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Πογκμπά, την πρώτη φορά που τον είχε πάρει στο ‘Ολντ Τράφορντ ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ο Δανός κεντρικός αμυντικός της Τσέλσι Αντρέας Κρίστενσεν , είναι επίκαιρα παραδείγματα.
Ωστόσο, η FIFA δεν δείχνει να είναι πρόθυμη να προσφέρει στους βρετανικούς συλλόγους ειδική μεταχείριση και, όπως φαίνεται, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν ελεύθερα ποδοσφαιριστές ταλαντούχους ευρωπαίους 16 και 17 χρονών παίκτες μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ποδοσφαιρικών αρχών και της κυβέρνησης ωστόσο έχουν επιταχυνθεί προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στο μέγιστο δυνατό. Άλλες πηγές όμως υποστηρίζουν ότι η Premier League και η FA παραμένουν μακριά από τη συμφωνία. Και όλο αυτό το θέμα είναι λογικό να προκαλεί μία αβεβαιότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει τους βρετανικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε ένα μέγιστο ευρωπαϊκό εμπόριο αυτό το καλοκαίρι (του 2020) , καθώς οι ισχύοντες κανόνες θα παραμείνουν σε ισχύ ως μέρος της μεταβατικής περιόδου.
Θα είναι δηλαδή η τελευταία ευκαιρία να μπορέσουν οι ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκτήσουν όσα περισσότερα νέα ταλέντα μπορούν από χώρες της Ευρώπης δίχως περιορισμούς , αλλά βεβαίως τα χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν είτε από τις ομάδες τους, είτε από τους ίδιους είτε από …τρίτους θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) θεωρεί το Brexit ως μία μεγάλη ευκαιρία για να αυξηθούν οι ευκαιρίες για τους δικούς της γηγενείς ποδοσφαιριστές, να μπορέσουν να δείξουν τι αξίζουν και να ενισχύσουν έτσι και την εθνική Αγγλίας.
Η πρόταση του διοικούμενου οργανισμού (Premier league) είναι να επιτρέψει στους συλλόγους να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ευρωπαίους και μη κοινοτικούς ποδοσφαιριστές με τα ίδια κριτήρια, τα οποία θα είναι λιγότερο αυστηρά από τους ισχύοντες κανόνες για τους εκτός ΕΕ ποδοσφαιριστές.
Τα ανταλλάγματα
Σε αντάλλαγμα όμως θέλουν να σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών από το σημερινό επίπεδο των περίπου 260, το οποίο λειτουργεί σε 13 παίκτες ανά σύλλογο. Οπότε το σχέδιο για 12 θέσεις σε κάθε ομάδα των 25 ποδοσφαιριστών θα προορίζεται για τους εγχώριους ποδοσφαιριστές .
Η Premier League αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αύξηση στην εγχώρια ποσόστωση και πιστεύει ότι τα σχέδια της FA θα αυξήσουν επίσης το κόστος, τόσο των Άγγλων όσο και των ξένων ποδοσφαιριστών.
Αυτή η συνέπεια, υποστηρίζει η PL, θα ευνοούσε τους πλουσιότερους συλλόγους και έτσι θα υπονόμευε την ανταγωνιστική ισορροπία του πρωταθλήματος.
Όποιοι και αν είναι οι αναθεωρημένοι κανόνες, η ουσία είναι πως το Brexit θα δυσκολεύει τους βρετανικούς συλλόγους να αποκτούν τους καλύτερους νέους Ευρωπαίους παίκτες – και όλοι τους είναι αδύνατο να χαρακτηριστούν ως εγχώριοι για τις ποσοστώσεις…